Naar de inhoud springen

Spelt meets Justin

Guess what? I did me some baking. Jawel, heus waar. Ik ben vrij vandaag, heb nog wat speltmeel in de kast… leggo.
Waarom ik overigens speltmeel in de kast heb is mij een raadsel. Zou het van de vorige bewoner zijn? Ieuw. Who knows. Ik vroeg me ook af waarom en òf spelt nou echt zoveel gezonder is? Don’t know, wat ik wel weet is dat er verschillende onderzoeken zijn geweest die elkaar tegenspreken. Is spelt lekkerder? Oh yeah, zeker wel. Daarom ben ik even gaan googelen en youbtoeben voor een lekker receppie en zo kwam ik uit bij Ian Haste. Hij laat zien hoe je fucking makkelijk speltbrood kunt maken. Amazeballs. Pardon my scheldwoorden. Heel toevallig volg ik zijn vrouw op youbtoeb, Pixiwoo. Iemand volgen vind ik nog altijd raar klinken. Ik volg haar. Stalker. Whatever, hij heeft dus een eigen kanaal met lekkere en simpele vreterijen. Laat ik daar nou heul toevallig van houden. Simpel. Just like me. Get it? Simpel. Net als ik. Simpel. Vind ik grappig.

Wat ik soms niet goed doe is luisteren. Zo ook hier. Wat ik dus niet hoorde in zijn video en wat ik eigenlijk achteraf ook wel wist, is dat er warm water bij had gemoeten in plaats van koud water. Alleen dan werkt gist zoals het hoort. Dus… ik heb er twee gemaakt. Eentje met warm water en de andere met koud water om te kijken of het nou echt zo’n groot verschil is. Het recept is zo makkelijk daarom was het ook geen ramp om er nog ene te maken.

Wat ik soms ook niet goed doe is wachten. Zo ook hier. Ik wilde een goeie duidelijke foto schieten van mijn twee broodjes, hele broodjes welteverstaan, kadetjes. Vind ik ook grappig, kadetjes. Ja? Nee? Ok, en door. Maar nee, nadat het eerste broodje uit de oven kwam kon ik niet wachten om er een plak van te snijden. Why?!?! Weg fotomoment. Dus dan maar als pacmennetjes op de foto.

spelt

En holy fuck wat gaat je huis lekker ruiken.

Al met al een lekker broodje, een zoutig maar lekker broodje. Niets wat een beetje ongezouten roomboter niet kan oplossen trouwens. Ugh… en dat korstje. Heerlijkheden. Oeh, wat nog lekkerder is is het broodje dopen in een soepje. Potdomme man. Dude, die Ian kan d’r wat van.

Dit alles gebeurde natuurlijk allemaal met een zingende Justin Bieber op de achtergrond die uit mijn boxen banjerde. Snap je wel.
Omg wat een lang verhaal. Doei.

Hieronder het recept:

250 gram speltmeel
5 gram gist
1,5 eetlepel olijfolie
2 theelepels zout

Gooi alles in een kom en roer het door met een pollepel, vork, whatever rocks your kommetje. Zodra het een bal begint te vormen kneed het in de kom totdat het niet meer plakt. Strooi vervolgens wat meel op een werkblad en kneed het deeg totdat het wat elastischer is geworden en stevig. Gooi het deegballetje weer terug in de kom en laat het rijzen voor een minuut of twintig. Dat geeft je genoeg tijd om alle lyrics van Justin z’n laatste album op te zoeken.
Na die twintig minuten pak je het deeg er weer bij en kneed je het nog wat totdat het makkelijk uit te rekken is.
Maak er een mooi pakketje van en stop het in een ingevet bakblik. Je kunt er ook voor kiezen om het nog een keer twintig minuten te laten rijzen, it’s up to you.
Het bakblikkie met brood mag in een voorverwarmde oven van 200 graden gezet worden for about 45 minuten tot een uur. That’s it folks!

Liefde!

Facebook Comments
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *